Güvenilir bilgi. Yılların deneyimi. Kuzey Kıbrıs’ın en büyük ve en saygın hukuk firmalarından biri...

KKTC Muhaceret Prosedürleri ve İzinler

KKTC Muhaceret Prosedürleri ve İzinler

Oturma, çalışma veya herhangi başka bir iznin söz konusu olmadığı hallerde KKTC’ye giriş yapan bir şahıs burada yasal olarak en fazla üç ay kalabilir. Üç aylık turist vizesi kendisine ilkeye giriş esnasında verilir.

Gerekli şartları tatmin eden kişiler için turist vizesi izni dışında diğer izinler de mevcuttur. Eğer KKTC’de bir seferde 3 aydan fazla kalma niyetindeyseniz bu izinlerden birini almanız gerekmektedir.

Eğer mülk sahibi iseniz, koçan/tapu sizin adınıza olmasa bile adınıza kayıtlı bir satış sözleşmesi vasıtası ile oturma izni başvurusu yapabilirsiniz. Bu şekilde alacağınız 1 yıllık geçici oturma izni, bahse konu mülk adınıza kayıtlı olduğu müddetçe her yıl yenilenebilir.

KKTC’de izinli olarak ard arda 6 yıl yaşayan ve değeri 125,000-EURO ve üzeri mülkü olan kişiler Beyaz Kimlik başvurusu yapabilir ve bu kimlik sayesinde KKTC’de sınırsız olarak kalabilir. Bahse konu 6 sene içerisinde başvuru sahibinin KKTC’den toplamda 240 günden fazla çıkmamış olması gerekmektedir. Bahse konu 6 yıllık süre, 60 yaş ve üzeri başvuru sahipleri için 3 yıla azaltılmıştır.

Bir yabancı iş kurma yolu ile de oturma izni alabilir. Öncelikle bu kişinin KKTC’de şirket kurması gereklidir. Şirket kurma işlemleri tamamlandığında şirketin hissedarları şirket kurma yolu ile oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Bu izin de şahıs şirkette hissedar olduğu müddetçe her yıl yenilenebilir.

Bir yabancının çalışma izni ile de KKTC’de izinli olarak yaşaması mümkündür. Bu başvuru çalışanın işvereninin kendisi adına ön başvuru yapması ile başlar. Böylelikle yabancı çalışan KKTC’ye giriş yapabilir. Yabancı çalışanın resmi olarak kaydının tamamlanıp işe başlaması ile izni tamamlanır. Bu izin çalışanın işverenin yanında çalıştığı müddetçe geçerlidir.

  • Gürkan&Gürkan
  • Şubat 2023